GO KART EVENTS

MALAYSIA, (1 Oktober 2022) – Sukan permotoran adalah sesuatu yang harus dinikmati oleh semua orang, tidak kira umur atau jantina. Dalam usaha untuk menggalakkan dan memotivasikan lebih ramai wanita untuk mengambil bahagian dalam sukan permotoran, Morac Go Kart Track 1 Utama dan Leona Chin telah bergabung tenaga dalam menganjurkan Piala Wanita SODI Pink Stuff. Pertandingan istimewa ini adalah yang pertama seumpamanya di mana ia terbuka secara eksklusif untuk wanita bersaing dan menzahirkan potensi terpendam mereka.

 

 

Acara tersebut berlangsung di Trek Morac Go Kart di 1 Utama dengan sokongan Persatuan Sukan Permotoran Malaysia. Walaupun panjang 420 meter mungkin kedengaran pendek bagi sesetengah orang, 17 sudut yang dibentangkan di atas landasan adalah satu trek yang mencabar untuk dikuasai. Kejohanan ini akan menampilkan tiga pusingan pertandingan, dengan pusingan pertama berlangsung Sabtu lalu pada 1 Oktober 2022.

Kejohanan ini terbuka kepada orang ramai untuk mendaftar dan bagi memberi rasa saingan yang adil kepada semua, sebanyak empat kategori telah diperkenalkan. Karter yang berpengalaman akan bersaing dalam kategori Pakar, manakala pendatang baru akan bertarung antara satu sama lain dalam kelas Novis.
Kategori khas turut diperkenalkan untuk ahli media, dan kategori Selebriti realme dikhaskan khas untuk KOL dan Influencer.

 

Kejohanan pusingan pertama mendapat sambutan yang menggalakkan di mana seramai 44 peserta mendaftar untuk acara tersebut. Mereka diberi masa 10 minit untuk belajar dan membiasakan diri dengan trek, sebelum menuju ke sesi kelayakan selama 5 minit. Ia merupakan detik yang mencabar bagi para peserta kerana mereka menghadapi permukaan yang basah semasa dua sesi pertama. Perlumbaan itu, bagaimanapun, memberikan cabaran yang sama sekali berbeza apabila langit cerah, sebaliknya menunjukkan permukaan yang kering tulang.

Dalam perlumbaan 30 pusingan, Nurul Auni Nasharuddin muncul sebagai pemenang dalam kategori Pakar, menamatkan perlumbaan di hadapan Latun Fatin Lyana dan Wan Farrahrunissa. Kategori Novis dibahagikan kepada dua, dengan Coleen Tan muncul sebagai pemenang dalam Novice A. Siti Nor Aminah menamatkan perlumbaan di tempat kedua, diikuti Najwa di tempat ketiga. Dalam Novis B, Siti Khadijah mengatasi pesaingnya untuk menduduki tempat pertama dalam kelasnya. Putri Razana merupakan naib juara pertama dalam kategori itu, dengan Annes Chua menduduki tempat ketiga.

Kategori Selebriti realme menyaksikan Emitsa Shirazi naik ke atas, menewaskan DJ Jeana ke garisan penamat. Tempat terakhir di atas podium dituntut oleh Mira Rizam apabila dia mendapat tempat ketiga. Dalam kalangan ahli Media, Dorathy Anne mengambil bendera berkotak-kotak untuk menamatkan di hadapan Nurul Husna di tempat kedua, dan Siti Balqis di tempat ketiga.

 

Selain daripada aksi karting dalam kehidupan sebenar, perlumbaan itu juga pergi ke dunia maya di mana Raceroom Simulators membawa dua unit simulator ke acara tersebut. Peserta dan pelawat merasai eSports melalui simulator perlumbaan, dan ada juga yang pergi dengan trofi ketika cabaran serangan masa mini diadakan semasa acara itu.

“Saya sangat gembira melihat semangat dan tahap persaingan yang ditunjukkan oleh para peserta, dan kami berharap kami dapat memberi inspirasi kepada lebih ramai wanita untuk keluar dan mencuba sukan permotoran!” kata Leona.

Ia merupakan pusingan pembukaan yang hebat untuk kejohanan kerana bilangan peserta yang menggalakkan telah keluar untuk mengambil bahagian dalam Pusingan 1. Pusingan 2 Piala Wanita SODI Pink Stuff akan berlangsung pada 12 November, diikuti dengan Perlawanan Akhir pada 3 Disember.